Η Βαβέλ των βιωμάτων μας

Enter the rabbit's lair...

Ο Ντόναλντ Ντακ απογοητευμένος... δια χειρός Καρλ Μπαρκς

«Πφ! Ποιο το νόημα να εξηγείς τι σημαίνει απογοήτευση σε κάποιον που δεν έχασε ποτέ τίποτα στη ζωή του».

Τα λόγια και η εικόνα προέρχονται από την ιστορία του Καρλ Μπαρκς “Salmon Derby”, του 1954. Κι εδώ μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον Ντόναλντ και να επεκτείνουμε τη σκέψη του:

Δεν μπορείς να εξηγήσεις τι σημαίνει μοναξιά σε κάποιον που ποτέ δεν ένιωσε μόνος. Ή τι σημαίνει έρωτας σε κάποιον που δεν ερωτεύτηκε ποτέ.

Μερικές φορές χρειάζεται να γνωρίζεις το αντίθετο μιας λέξης, για να καταλάβεις τη λέξη την ίδια: πρέπει να έχεις υπάρξει δειλός, για να νιώσεις τι σημαίνει θάρρος. Και να έχεις γνωρίσει την αποτυχία για να εκτιμήσεις πιο καλά την επιτυχία όταν έρθει. Και να έχεις υπάρξει λογικός, για να γνωρίζεις τι σημαίνει η άφεση στην τρέλα του αισθήματος. Και να έχεις υπάρξει τρελός για να κατανοήσεις πιο καλά τη λογική.

Νομίζω το πρόβλημα με μας τους ανθρώπους είναι πως είμαστε ή το ένα ή το άλλο συνήθως… μα όχι όλα μαζί. Τα βιώματά μας περιορίζουν στενά τον ορίζοντα της σκέψης μας – με την ίδια λογική που ένας βεδουίνος που ζει πάντα στην έρημο αδυνατεί να καταλάβει τι σημαίνει η λέξη «χιόνι». Αν δεν έχεις ζήσει ο ίδιος κάτι, σου είναι αδύνατο να το φανταστείς – άρα και να το κατανοήσεις. Μοιάζει σαν μια ξένη γλώσσα.

Να γιατί η επικοινωνία ανάμεσά μας είναι τόσο δύσκολη κάποιες φορές. Δεν είναι μόνο πως λέει ο καθένας τα δικά του – είναι και πως ερμηνεύει ο καθένας τα λόγια του άλλου μόνο με βάση τα προσωπικά του βιώματα. «Μπες στη θέση μου», λένε. Μα για να μπω στη θέση σου πρέπει να έχω ζήσει κάποιες ανάλογες εμπειρίες με σένα.

Να γιατί τα κοινά βιώματα μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά, ή αντίθετα, να μας αποξενώσουν όταν δεν τα έχουμε. Το βίωμα είναι η πρώτη κοινή γλώσσα της ανθρωπότητας.

Ωστόσο θα κλείσω με μια απορία: όταν ΕΧΟΥΜΕ κοινά βιώματα και παρόλ’ αυτά ζούμε απομονωμένοι, ο καθένας στη φωλιά του, και δεν ερχόμαστε ποτέ κοντά… Τι φταίει τότε;

Tags: , , , , , , ,

4 Responses

  1. "Success is counted sweetest
    By those who ne'er succeed.
    To comprehend a nectar
    Requires sorest need.

    Not one of all the purple Host
    Who took the Flag today
    Can tell the definition
    So clear of victory

    As he defeated – dying –
    On whose forbidden ear
    The distant strains of triumph
    Burst agonized and clear!",
    όπως θα έλεγε μια από τις αγαπημένες μου ποιήτριες. 😉

  2. Γλαύκη says:

    Ακόμα και με κοινά βιώματα, αν δεν βγει ο καθένας από τον υπερβολικό εγωκεντρισμό και εγωισμό του, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει "συνάντηση" και βαθιά επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.
    Μοναξιά και εγωισμός είναι σύντροφοι, όπως είχα γράψει σε μια σχετική μου ανάρτηση. Τίποτε δεν είναι τυχαίο, λοιπόν. Ειδικά σήμερα είναι πάρα πολύς κόσμος κλεισμένος πίσω από ένα τεράστιο ΕΓΩ, ξεχνώντας ότι υπάρχουν κι άλλοι δίπλα του, με τους οποίους μπορεί να μοιραστεί απίστευτα πράγματα και να αισθανθεί την περιπόθητη πληρότητα.
    Πολλοί επίσης κλείνονται στον εαυτό τους και πίσω από επιφανειακές σχέσεις, γιατί φοβούνται το άνοιγμα, τα βαθιά συναισθήματα, το ότι μπορεί να πιάσουν κάποια στιγμή πάτο και πώς θα επιστρέψουν από εκεί ή ότι θα χαλάσει η εικόνα που έχουν καλοσχηματίσει για τον εαυτό τους.
    Φοβούνται να ζήσουν ή δεν γνωρίζουν το πώς (αυτό αφορά ειδικά στην εποχή μας), όπου το φυσικό και αυθόρμητο είναι κάποιες στιγμές τρομακτικό ή και άγνωστο, καθώς υπερισχύουν τα μοντέλα που προτείνονται από τα μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας – πρέπει να είσαι έτσι…, αλλιώς δεν υπάρχεις.
    Ψεύτικες συμπεριφορές, ψεύτικα συναισθήματα, ψεύτικες σχέσεις, ψεύτικοι άνθρωποι. Αμάν, σιχάθηκα.
    Αυτά.

    • Δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο Γλαύκη – το σχόλιό σου συμπληρώνει απόλυτα το κείμενο. Με τη σειρά της, η αμέσως επόμενη ανάρτησή μου θα έλεγα πως συμπληρώνει το σχόλιό σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *